Dimensions of Hospitality in Community-Based Tourism

symbols, rites and artifacts at cassava house in Mangabeira

Authors

DOI:

https://doi.org/10.7784/rbtur.v17.2497

Keywords:

Hospitality, Community-based tourism, Traditional community, Cassava culture, Symbology

Abstract

In Mangabeira, Pará, the riverside community maintains traditions related to the manioc culinary system. Originating from an ancestral tradition initially of indigenous origin, cassava is the basis of regional food culture, structured in production and consumption patterns with local specificities. Since 2019, specific tourist itineraries have been taking place in this region, with the aim of providing an experience of the entire cassava flour manufacturing process. This type of community-based tourism enables greater integration between the subjects of hospitality and presupposes welcoming the other. From a qualitative and exploratory research, based on unsystematic observation, participant observation and open interviews, the objective is to analyze the tourist itinerary organized by Instituto Laurinda Amazônia in Mangabeira, identifying the symbolic dimensions of hospitality centered on the flour house. In order to do so, the local food culture and the artifacts used in the production of flour are presented, analyzed from the reception rites in the reception, accommodation, food and entertainment of the visitors. The symbolic dimensions of hospitality are revealed from the myth of cassava, objects, management and knowledge, space and way of life in the community.

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Author Biographies

Luana Budel, Universidade Anhembi Morumbi (UAM), São Paulo, SP, Brasil.

Mestra em Hospitalidade pela Universidade Anhembi Morumbi (2022), especialista em Gastronomia: Vivências Culturais pelo SenacSP (2010), graduada em Gestão Executiva em Gastronomia pela FMU (2005). Coordenadora acadêmica na Le Cordon Bleu São Paulo. Contribuições: concepção da pesquisa, revisão da literatura, coleta de dados, análise de dados e discussão dos resultados.

Valéria Ferraz Severini, Universidade Anhembi Morumbi (UAM), São Paulo, SP, Brasil.

Pós-doutora em Turismo pela EACH-USP. Doutora em Arquitetura e Urbanismo pela Universidade de São Paulo. Mestre em Arquitetura e Urbanismo pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte. Arquiteta e urbanista graduada pela Fundação Armando Alvares Penteado. Licenciada em Edificações pela Faculdade Belas Artes. Professora da Universidade Anhembi Morumbi. Contribuições: concepção da pesquisa, revisão da literatura, análise de dados e discussão dos resultados.

Mirian Rejowski, Universidade Anhembi Morumbi (UAM), São Paulo, SP, Brasil.

Livre Docente em Teoria do Turismo e do Lazer, Doutora e Mestre em Ciências da Comunicação e Graduada em Turismo pela Universidade de São Paulo. Professora Sênior da Escola de Comunicações e Artes da USP e Professora Titular da Universidade Anhembi Morumbi. Bolsista de Produtividade do Conselho Nacional de Pesquisa e Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq). Contribuições: revisão da literatura, análise de dados e discussão dos resultados.

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Published

2023-01-16

How to Cite

Budel, L., Severini, V. F., & Rejowski, M. (2023). Dimensions of Hospitality in Community-Based Tourism: symbols, rites and artifacts at cassava house in Mangabeira. Revista Brasileira De Pesquisa Em Turismo, 17, 2497 . https://doi.org/10.7784/rbtur.v17.2497

Issue

Section

Articles - Tourism and Society