Food tourism

concepts & features

Authors

  • Maria Henriqueta Sperandio Garcia Gimenes-Minasse Universidade Anhembi Morumbi (UAM), Vila Olímpia, São Paulo, SP, Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.7784/rbtur.v17.2791

Keywords:

Food Tourism, Gastronomic attraction, Food Heritage

Abstract

Tourism and food are related in different ways. Among them, Food Tourism stands out for valuing the local food heritage, generating enriching experiences for tourists and functioning as a vector of local and regional economic development. This article addresses Food Tourism in its fundamental aspects, dealing with its concept, sub-segments, characteristics, main attractions and challenges associated with its sustainable development. It also presents basic concepts to understand food as a cultural practice. The aim is to provide the reader with general and introductory knowledge about Food Tourism from the perspective of national and international authors who are a reference in research on the subject.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Maria Henriqueta Sperandio Garcia Gimenes-Minasse, Universidade Anhembi Morumbi (UAM), Vila Olímpia, São Paulo, SP, Brasil.

Bacharel em Turismo, Mestre em Sociologia, Doutora em História. Professora no Mestrado em Hospitalidade e no Mestrado Profissional em Administração - Gestão em Alimentos e Bebidas da Universidade Anhembi Morumbi.

References

Alvarez, M. (2002). La cocina como patrimônio (in)tangible. In: I. Maronese (Ed.), Primeras jornadas de patrimonio gastronômico (pp.11-25). CPPHC-CABA.

Contreras, J. & Gracia, M. (2011). Alimentação, sociedade e cultura. Fiocruz.

Croce, E. & Perri, G. (2010). Food and wine tourism. CABI.

Da Matta, R. (1987). Sobre o simbolismo da comida no Brasil. O Correio da UNESCO.

Dória, C. A. (2014). A formação da culinária brasileira. Três Estrelas.

Ellis, A.; Ferang, P.; Sangkyun, K. Ian, Y. (2018). What is food tourism? Tourism Management, 68(1), p. 250-263. https://doi.org/10.1016/j.tourman.2018.03.025

Gândara, J.M.G., Gimenes, M. H. & Mascarenhas, R. (2009). Reflexões sobre o Turismo Gastronômico na perspectiva da sociedade dos sonhos. In: Panosso Netto, A. & Ansarah, M. (Eds.), Segmentação do mercado turístico – estudos, produtos e perspectivas (pp. 179-191). Manole.

Getz, D., Robinson, R., Andersson, T., Vuijicic, S. (2014). Foodies & Food Tourism. Goodfelow.

Gimenes-Minasse, M. H. (2020). Turismo Gastronômico como objeto de pesquisa: análise das publicações em periódicos brasileiros (2005-2017). Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo, 14(1), p. 92-111. http://dx.doi.org/10.7784/rbtur.v14i1.1669

Gimenes-Minasse, M. H. (2014). Cozinhando a tradição: festa, cultura, história e turismo no litoral paranaense. Editora UFPR.

Gimenes-Minasse, M. H. (2023). Patrimônio alimentar, patrimônio turístico: potencialidades regionais a partir do reconhecimento formal de saberes e produtos alimentícios. Revista Memória em Rede, 15(28), p. 245-274. https://doi.org/10.15210/rmr.v15i28.23909

Hall, C. M. & Sharples, L. (2003). The consumption of experiences or the experience of consumption? An introduc-tion to the tourism of taste. In: HALL, C. et al. (Ed.), Food Tourism around the world (pp.1-24). Elsevier. https://doi.org/10.1016/B978-0-7506-5503-3.50004-X

Horodyski, G., Manosso, F., Bizinelli, C. & Gândara, J.M. (2014). Souvenirs gastronômicos como Lembranças de Viagem: um estudo de caso em Curitiba–Brasil. Revista Internacional e Interdisciplinar de Turismo, 6, p. 1-19. https://doi.org/10.4000/viatourism.738

Lohmann, G., Lobo. H. A., Trigo, L. G., Valduga, V., Castro, R., Coelho, M., Cyrillo, M., Dalonso, Y., Gimenes-Minasse, M. H., Gosling, M., Lanzarini, R., Leal, S., Marques, O., Mayer, V., Moreira, J., De Moraes, L.A., Panosso Netto, A., Perinotto, A., Queiroz Neto, A., Trentin, F. & Raimundo, S. (2022). Tourism in Brazil: from politics, social ine-quality, corruption and violence towards the 2030 Brazilian tourism agenda. Tourism Review, 77(1), 72-96. https://doi.org/10.1108/TR-07-2020-0323

Maciel, M. E. (2004). Uma cozinha à brasileira. Estudos Históricos, 1(33), p. 25-39. https://periodicos.fgv.br/reh/article/view/2217/1356

Richards, G. (2002). Gastronomy: an essential ingredient in tourism production and consumption?. In: Hjalager, A. M. & Richards, G. (Eds.), Tourism and gastronomy (pp. 3-20). Routledge.

Published

2023-10-20

How to Cite

Gimenes-Minasse, M. H. S. G. (2023). Food tourism: concepts & features . Revista Brasileira De Pesquisa Em Turismo, 17, 2791 . https://doi.org/10.7784/rbtur.v17.2791

Issue

Section

Educational Review