Urban hospitality of tourist destinations

A study of the District of Santo Antônio de Lisboa in Florianópolis (SC, Brazil)

Authors

  • Josildete Pereira de Oliveira Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI), Florianópolis, SC, Brasil.
  • Lara Carolina Becegato Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI), Florianópolis, SC, Brasil. https://orcid.org/0000-0002-9414-1618
  • Luciano Torres Tricárico Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI), Florianópolis, SC, Brasil. https://orcid.org/0000-0003-3307-8229

DOI:

https://doi.org/10.7784/rbtur.v16.2621

Keywords:

urban hospitality, hospitality of the built space, hospitality, Santo Antônio de Lisboa, Florianopolis

Abstract

This article had as object of study the tourist destination Santo Antônio de Lisboa, in Florianópolis (SC, Brazil), a traditional “sunny” destination and city beach, cultural tourism focused on the heritage of colonial architecture and, more recently, driven by the gastronomy of nouvelle cuisine with a reinterpretation of the traditional gastronomy of fish. Thus, the main objective of this research was to analyze the conditions of physical space hospitality of this tourist destination, endowed with unique natural landscapes, where the historical-cultural memory marks the built landscape, in addition to the recent accentuated tourist demand due to cultural attributes and environmental preservation. The methodology is supported by descriptive and qualitative research with an empirical and sensorial approach, supported by documentary, bibliographic and iconographic research. The data were analyzed in the light of the methods focused on the concepts and paradigms that support the studies of hospitality in the built space, also aiming at relating and inferring assumptions, systematizing theoretical models and categories of analysis. The results enlarged the epistemological construction and contribute to the methods of analysis of urban hospitality in tourist destinations. The results of the analysis point to the relevance and suitability of the categories of analysis of readability, identity of the place and urban environmental comfort. However, the accessibility analysis category was compromised in this study.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Josildete Pereira de Oliveira, Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI), Florianópolis, SC, Brasil.

Graduada em Arquitetura e Urbanismo pela Universidade Federal da Bahia (UFBA), mestre em Natureza, Meio Ambiente, Sociedade (DEA - Nature, Environnement, Societé) e doutora em Geografia pela Université de Caen Basse Normandie; atualmente é professora e pesquisadora Sênior da UNIVALI (Universidade do Vale do Itajaí). Contribuições: concepção da pesquisa, revisão da literatura, análise dos dados e discussão dos resultados.

Lara Carolina Becegato, Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI), Florianópolis, SC, Brasil.

Graduada em Arquitetura e Urbanismo pela Universidade do Vale do Itajaí; foi bolsista em nível de iniciação científica pelo programa PIBIC CNPq (Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico); atualmente é mestranda do Programa de Pós-graduação em Ciência e Tecnologia Ambiental (PPCTA) da Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI) e bolsista Capes (Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior) Contribuições: coleta de dados, análise dos dados e discussão dos resultados.

Luciano Torres Tricárico, Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI), Florianópolis, SC, Brasil.

Graduado, mestre e doutor pela Faculdade de Arquitetura e Urbanismo (FAU) da Universidade de São Paulo (USP); atualmente é Pesquisador Produtividade CNPq (Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico), coordenador do Programa de Pós-graduação em Turismo e Hotelaria (PPGTH) da Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI), docente e pesquisador do Programa de Pós-graduação em Ciência e Tecnologia Ambiental (PPCTA) da Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI) e diretor institucional da Associação de Pesquisa e Pós-graduação em Turismo (ANPTUR). Contribuições: concepção da pesquisa, revisão da literatura, coleta de dados, análise dos dados e discussão dos resultados.

References

Allis, T., & Fraga, C. (2016). Mobilidades turísticas e hospitalidade urbana: Análise bibliográfica a partir de publicações de turismo no Brasil. Revista Turismo & Desenvolvimento, 26, p. 155-165.

Ahn, T., Ekinci, Y., & Li, G. (2013). Self-congruence, functional congruence and destination choice. Journal of Business Research, 66(6), p. 719-723. https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2011.09.009

Baptista, I. (2002). Lugares De Hospitalidade. In C. M. de M. Dias (Org.), Hospitalidade: Reflexões e Perspectivas. Manole.

Barthes, R. (1971). Elementos de Semiologia. Cultrix.

Bastos, S., & Rejowski, M. (2015). Pesquisa científica em hospitalidade: desafios em busca de uma configuração teórica. Revista Hospitalidade, 12(número especial), p. 132-159.

Bell, D. (2009). Tourism and hospitality. In T. a Jamal & M. Robinson (Eds.), The SAGE Handbook of Tourism Studies (pp. 19-34). Sage. https://doi.org/10.4135/9780857021076.n2

Blok, A., & Meilvang, M. L. (2014). Picturing urban green attachments: civic activists moving between familiar and public engagements in the city. Sociology, 49(1), p. 19-37. https://doi.org/10.1177/0038038514532038

Boullón, R. C. (2000). Planejamento turístico. EDUSC.

Camargo, L. O. de L. (2015). Os interstícios da hospitalidade. Revista Hospitalidade, 8(número espacial), 42-69.

Campos, S. R. (2008). Os cinco sentidos da hospitalidade. Observatório de Inovação do Turismo. Revista Acadêmica, 3(1), p. 1-17. https://doi.org/10.12660/oit.v3n1.5694

Creswell, J. W. (2007). Projeto de pesquisa: métodos qualitativo, quantitativo e misto. Artmed.

Cruz, R. de C. A da. (2002). Hospitalidade turística e fenômeno urbano no Brasil: considerações gerais. In C. M. de M. Dias (Org.), Hospitalidade: Reflexões e Perspectivas. Manole.

Cullen, G. (1971). Paisagem Urbana. Edições 70.

Fonseca, C. B. (2016). O processo de turistificação e a criação da Via Gastronômica de Santo Antônio de Lisboa, Sambaqui e Cacupé. [Dissertação de Mestrado não publicada]. Universidade Federal do Paraná.

Gibson, S., & Molz, J. G. (2016). Mobilizing hospitality: the ethics of social relations in a mobile world. Routledge. https://doi.org/10.4324/9781315595795

Gotman, A. (2010). Villes et Hospitalité: les munícipes et leurs “étrangers”. Éditions de la Maison de L’Homme.

Gotman, A. (2004). Villes et Hospitalité: Les munícipes et leurs “étrangers”. Éditions de la Maison de L ́Homme. https://doi.org/10.4000/books.editionsmsh.806

Grinover, L. (2007). A Hospitalidade, a Cidade e o Turismo. Aleph.

Grinover, L. (2013). Hospitalidade, qualidade de vida, cidadania, urbanidade: novas e velhas categorias para a compreensão da hospitalidade urbana. Revista Ibero-americana de Turismo- RITUR, 3(1), p. 16-24.

Hambleton, R. (2015). Power, place and the new civic leadership. Local Economy, 30(2), p. 167-172. https://doi.org/10.1177/0269094215570563

Heal, F. (2011). Urban hospitality. In O. F. Head (Ed.), Hospitality in Early Modern England. Oxford Scholarship Online.

Kamins, M. A., & Grupta, K. (1994). Congruence between spokesperson and product type: a matchup hypothesis perspective. Psychology & Marketing, 11(6), p. 569-586. https://doi.org/10.1002/mar.4220110605

Kohlsdorf, M. E. (1996). A apreensão da forma da cidade. Editora da Universidade de Brasília.

Landau, L. B. (2012). Hospitality without hosts: mobility and communities in Africa’s urban estuaries. WISER 19, 5(7), p. 1-19.

Lashley, C. (2015). Hospitalidade e hospitalidade. Revista Hospitalidade, 12(número especial), p. 70-92.

Latham, A. (2003). Urbanity, lifestyle and making sense of the new urban cultural economy: notes from Auckland, New Zealand. Urban Studies, 40(9), p. 1699-1724. https://doi.org/10.1080/0042098032000106564

Lynch, P., & Morrison, A. J. (2007). Hospitality: a social lens. Elsevier.

Lynch, K. (1997). A Imagem da Cidade. Martins Fontes.

Lugosi, P., Bell, D. & Lugosi, K. (2010). Hospitality, Culture and Regeneration: Urban Decay, Entrepreneurship and the 'Ruin' Bars of Budapest. Urban Studies, 47(14), p. 3079-3101. https://doi.org/10.1177/0042098009360236

Matheus, Z. M. (2002). A Ideia de uma cidade hospitaleira. In C. M. de M. Dias (Org.), Hospitalidade: Reflexões e Perspectivas. Manole.

Mercier J., Duarte, F., Domingue, J., & Carrier, M. (2014). Understanding continuity in sustainable transport planning in Curitiba. Urban Studies, 52(8), p. 1454-1470. https://doi.org/10.1177/0042098014538526

Murgel, E. (2007). Fundamentos de acústica ambiental. Senac.

Raymond, H. (1997). Itinèraire mental de l'urbain hospitalier. Cominnications. https://doi.org/10.3406/comm.1997.1998

Raffestin, C. (2013). Réinventer l'hospitalité. Communications, 65, p. 165-177. https://doi.org/10.3406/comm.1997.1997

Romero, M. A. B. (2013). Princípios Bioclimáticos Para o Desenho Urbano. Editora da UnB. https://doi.org/10.7476/9788523013486

Tasci, A., & Semrad, K. (2016). Developing a scale of hospitableness: a table of two worlds. International Journal of Hospitality Management, 53, p. 30-41. https://doi.org/10.1016/j.ijhm.2015.11.006

Walker, J.R. (2002). Introdução á Hospitalidade. Manole.

Yázigi, E. (2001). A Alma do Lugar. Contexto.

Published

2022-08-09

How to Cite

Oliveira, J. P. de, Becegato, L. C., & Tricárico, L. T. (2022). Urban hospitality of tourist destinations: A study of the District of Santo Antônio de Lisboa in Florianópolis (SC, Brazil). Revista Brasileira De Pesquisa Em Turismo, 16, 2621. https://doi.org/10.7784/rbtur.v16.2621

Issue

Section

Articles - Tourism and Society